محققان از ارتباط بین نحوه توزیع لیتیوم در مغز و افسردگی خبر می دهند .
۱۴۰۰ چهارشنبه ۵ خرداد در ساعت ۰۴:۴۳ ب.ظ
دانشمندان به تازگی موفق شدند با یک تکنیک جدید میزان غلظت لیتیوم در مغز را اندازه گیری کنند ، این روش که «NIK» نام دارد با غرق کردن بخش نازکی از مغز درون نوترونها کار می کند. پژوهشگران با مقایسه ی میزان لیتیوم موجود در بافت مغز میان افرادی که به دلایل طبیعی مرده اند و کسانی که خودکشی کرده اند ، به این نتیجه رسیدند که بین سطح لیتیوم و سلامت روان شخص ارتباطی وجود دارد . داروهای حاوی لیتیوم برای درمان اختلالات دوقطبی کاربرد داشته و می تواند حالت افراد را تثبیت کند . لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد آن ، سمی شده و به بیماران آسیب می رساند . محققان معتقدند افزودن لیتیوم به آب آشامیدنی می تواند موجب سلامت روان اشخاص شده و میل به خودکشی را کاهش دهد .
منبع دیجیاتو
در ادامه آشکارسازها محصولات حاصل از تجزیهها را اندازهگیری میکنند تا بتوانند به دادههای دقیق از غلظت لیتیوم در نمونه دست پیدا کنند. پژوهشگران برای آزمایش این روش، نمونههایی از ۱۵۰ بخش مختلف مغز افراد مرده برداشتند. اینکار به پژوهشگران اجازه میدهد به یک تصویر سهبعدی کامل از توزیع و غلظت لیتیوم در مغز انسان دست پیدا کنند.
دانشمندان در پژوهش خود از بافت مغز ۳ فرد مرده استفاده کردند که یکی از آنها در اثر خودکشی جانش را از دست داده و دو نفر دیگر بنابر دلیل طبیعی درگذشتهاند و نقش کنترلکننده را داشتند. هدف اصلی پژوهشگران، بررسی میزان غلظت لیتیوم در ماده خاکستری و سفید مغز بود.
به گفته گرن هاوزر، لیتیوم بیشتری در ماده سفید افراد سالم وجود داشت:
«ما به این موضوع پی بردیم که در افراد سالم، لیتیوم بطور قابل توجهی در ماده سفید بیشتر از ماده خاکستری است. در مقابل بیماری که خودکشی کرده بود، توزیع متعادل لیتیوم را بین ماده خاکستری و سفید مغزش تجربه میکرد.»
به نظر میرسد غلظت لیتیوم در ماده سفید مغز موجب سلامت روان میشود. در گذشته چنین نتایجی در حیوانات هم بدست آمده بود.
اگرچه هنوز نمیدانیم چگونه لیتیوم روی سلامت روان انسان تاثیر میگذارد، اما هرچه میگذرد به شواهد بیشتری دست مییابیم که نشان میدهند این ماده نقش مهمی در این زمینه ایفا میکند. نتیجه کار پژوهشگران در ژورنال Scientific Reports به منتشر شده است.